EenVandaag Jongerenpanel is kritisch over studiekeuzebegeleiding

166990_296774953671794_930527532_aJaarlijks stopt een derde van de studenten in het eerste jaar met de studie, of switcht naar een andere studie. Scholieren vinden het kiezen van een studie dan ook niet gemakkelijk: van de huidige bovenbouwleerlingen, die binnen twee jaar voor hun studiekeuze staan, zegt zeven op de tien (69%) de studiekeuze moeilijk te vinden. Hoewel ruim een kwart (27%) behoefte heeft aan meer begeleiding hierbij vanuit school, zijn scholieren over het algemeen best tevreden met de geboden begeleiding.

Begeleiding schiet tekort
Dit beeld kantelt zodra de jongeren gaan studeren. De helft van de studenten (52%) vindt dat zij destijds door hun middelbare school niet goed zijn begeleid bij het kiezen van een studie. Een switcher zegt: "Ik ben na een jaar een totaal andere opleiding gaan doen. De begeleiding van mijn school heeft helemaal geen nut gehad. Er moet beter worden gekeken naar wat iemands kwaliteiten en interesses zijn." Acht op de tien studenten (82%) vinden dat een gesprek met een studieadviseur verplicht moet worden voor iedere scholier in de bovenbouw. De scholieren zelf zijn het hier ook mee eens.

Over dit onderzoek 
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 10 tot 14 januari 2013, deden 2300 jongeren mee (onder wie 550 scholieren uit de bovenbouw en 1350 studenten). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *